hari ni kita kongsi resepi roti sarang lebah ye...
BAHAN2:
2 cwn Tepung Gandum* (Along tukar 1 cwn Tpg Gandum + 1 cwn Tpg Tinggi Protein)
½ st Instant Yeast* (orig guna dry yeast)
¼ st Garam*
½ st Baking Powder*
1 sb Gula*
¼ cwn Plain Yogurt (suhu bilik)
½ cwn Air Suam
¼ cwn Minyak Sayur
Almond Flakes / Pumpkin Seeds
CARA2:
1. Masukkan bahan2 bertanda* ke dalam bread maker atau mixer.
Masukkan yoghurt & airsuam, process sebentar.
Masukkan minyak & uli sehingga sebati & lembut.
Jika menggunakan BM, proses sehingga doh siap sedia.
Jika menggunkan mixer atau tangan, perap sehingga naik 2x ganda & uli semula.
2. Bahagikan doh kepada bebola2 kecil sebesar buah langsat (Along buat 32 ketul).
3. Susun ke dalam loyang yg telah di minyakkan.
Tabur almond flakes / pumpkin seeds.
Tutup dgn plastik & biarkan naik 2x ganda.
4. Bakar 180C-200C, 10 minit api bawah, 5-10 minit api atas & bawah.
5. Tuangkan sos butterscotch ke atas roti yg panas.
Tunggu suam sebelum di hidangkan.
SOS BUTTERSCOTCH
½ cwn Gula Perang
½ cwn Susu Ideal
Secubit Garam
½ st Esen Vanilla
25g Butter
- Cairkan butter dalam periuk kecil.
- Masukkan gula & kacau sehingga larut & berbuih.
- Tuangkan susu perlahan2 sambil mengacaunya.
- Masukkan EV dan angkat dari api dan suamkan sedikit.
- Masukkan EV dan angkat dari api dan suamkan sedikit.
- Sudukan ke atas roti yg panas.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan